Președintele Vladimir Putin a declarat că intrarea Finlandei și Suediei în NATO nu va crea o amenințare la adresa Rusiei, dar „extinderea infrastructurii militare pe acest teritoriu va provoca cu siguranță reacția noastră”.
„În ceea ce privește extinderea NATO, inclusiv prin intermediul noilor membri ai alianței care sunt Finlanda, Suedia – Rusia nu are probleme cu aceste state. Prin urmare, în acest sens, expansiunea în detrimentul acestor țări nu reprezintă o amenințare directă pentru Rusia”, a declarat Putin, în timp ce vorbea la summitul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), care a avut loc luni la Moscova.
„Dar extinderea infrastructurii militare pe acest teritoriu va provoca cu siguranță reacția noastră. Vom vedea care va fi acesta în funcție de amenințările care vor fi create pentru noi”, a adăugat el.
Potrivit liderului rus, extinderea NATO este „artificială”, deoarece alianța își depășește scopul geografic și influențează alte regiuni „nu în cel mai bun mod”, potrivit CNN.
Președintele rus a afirmat că CSTO joacă un rol stabilizator foarte important în spațiul post-sovietic și și-a exprimat speranța că posibilitățile și influența organizației nu vor face decât să crească în „aceste vremuri dificile”.
„Sper că organizația, care în anii precedenți s-a transformat într-o structură internațională cu drepturi depline, va continua să se dezvolte. Adică, în aceste vremuri dificile”, a declarat Putin.
Potrivit lui Putin, liderii țărilor membre ale CSTO vor adopta luni o declarație comună privind cooperarea militară.
Putin a adăugat că, în partea închisă a summitului, îi va informa în detaliu pe șefii de stat din cadrul CSTO despre desfășurarea operațiunii militare speciale din Ucraina.
Statele membre ale CSTO intenționează să organizeze o serie de exerciții comune în această toamnă, care vor avea loc în Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan, a declarat Putin.
Guvernul suedez a anunțat pe site-ul său că a decis să solicite aderarea la NATO. Același lucru l-a făcut și Finlanda în 12 mai.
„Evaluarea guvernului este că aderarea la NATO este cea mai bună modalitate de a proteja securitatea Suediei, având în vedere mediul de securitate fundamental schimbat în urma invaziei Rusiei în Ucraina”, se arată în comunicat.
În declarație se precizează că decizia se bazează pe o „analiză de securitate” la care guvernul a invitat „alte partide din Riksdag (parlament) să ia parte”. Concluziile acesteia au fost prezentate într-un raport la 13 mai.